Wat is MS

Multiple Sclerose (MS) is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg). Sommige mensen denken dat MS een spierziekte is, dat is het niet.

Rondom de zenuwen van en naar het centrale zenuwstelsel zit een beschermlaag: ‘myeline’, wat ervoor zorgt dat boodschappen vanuit de hersenen snel door de zenuwbanen vervoerd kunnen worden. Bij iemand met MS wordt door nog onbekende oorzaak het eigen afweersysteem (immuunsysteem) geactiveerd waarbij de afweercellen de beschermlaag (myeline) afbreekt. Hierdoor ontstaan er ontstekingen en uiteindelijk littekens in deze beschermlaag. De verharding die door de littekens ontstaat heet sclerose. Hierdoor komen opdrachten vanuit het centrale zenuwstelsel niet goed aan bij de spieren of organen.

Dit kan leiden door verschillende klachten, zoals uitvalverschijnselen, krachtverlies, blindheid, extreme vermoeidheid of geheugenproblemen. De klachten bij MS zijn afhankelijk van de plaats in de hersenen waar de beschadiging ontstaat. Daarom zijn de symptomen van MS zeer divers en kunnen per patiënt enorm verschillen. 

Voor een uitgebreide uitleg of meer informatie over MS verwijs ik u naar onderstaande link: www.msvereniging.nl